Tips til indretning af have

Hvis du har købt en helt ny bolig, er det meget oplagt at skulle lave en udførlig plan for, hvordan haven den skal indrettes. Også selvom du ikke står med en tom have, der skal ”indrettes”, kan det være relevant at have en plan for, hvordan haven ideelt set skal se ud.

Dette hænger sammen med, at haven skal afspejle dine behov, interesser og muligheder. F.eks. kan der være tale om, at dine børn er flyttet hjemmefra eller du generelt har mere tid, hvorfor du bedre kan prioritere havens udseende højt.

Hvilke faktorer skal du tænke ind i haveplanen, før du går i gang med den?

Der er en række faktorer, der danner rammerne for haveplanen. Dette er faktorer såsom:

  • Havens størrelse og form
  • Husets udseende og type
  • Havens placering i forhold til huset og solen
  • Skal haven være en oplevelseshave?
  • Skal haven være en brugshave, hvori der kan leges, dyrkes grøntsager og eksperimentere?

Hvis du er ejer af en lille have på 100 kvadratmeter, sætter det selvfølgelig sine begrænsninger for, hvilke muligheder der findes i haven, men trods det er der f.eks. plads til at skabe en lille lund med 4-6 kirsebærtræer.

I gennemsnit er de fleste danske haver mellem 600 og 1200 kvadratmeter, hvor der er få begrænsninger for, hvad der er muligt. Der kan f.eks. være plads til køkkenhave, krydderurter, roser, græsplæne, blomsterbede, træer, buske og måske et drivhus.

Da de bedste haver typisk er tilpasset husets stil, er det derfor værd at tage til efterretning, om dit hus er en bungalow, et parcelhus eller noget helt andet. F.eks. vil en romantisk og sirlig stil passe knap så godt til et gammelt landhus. Dog er det vigtigste, at din have er et sted, hvor du kan udfolde dine ideer, lege og eksperimentere.

Det er også værd at overveje hvilken geografisk retning, at haven vender i. Typisk taler man om, at haver, der er sydvendt, har det bedste vækstpotentiale. Dette skal du i særlig grad være opmærksom på, hvis du ønsker at gro mindre planter. Her er det også vigtig at tage bestik af, om der gror større træer, hvilket kan mindske vækstpotentialet for havens andre planter.

Få hjælp til din haveplan

Hvis du skal have hjælp til at tegne eller udføre din haveplan, kan det være meget fordelagtigt at kontakte en entreprenør, der kan hjælpe dig med det, hvilket vil give dig det bedste resultat.